Relatietherapie


Relatietherapie
EFT relatietherapie is gebaseerd op de hechtingstheorie van Bowlby en ontwikkeld door dr. Sue Johnson. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar liefdesrelaties en heeft gezocht naar een effectieve manier om de verbinding te herstellen of te verbeteren. Zij heeft die inzichten bijeen gebracht in EFT. Inmiddels is EFT de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief.

De basis van EFT is de hechtingstheorie, welke zegt dat we 'gemaakt' zijn om samen te leven met anderen en dat we beter functioneren als we een fijne, veilige verbinding hebben met een geliefde. Denk maar eens aan de peuter die de wereld gaat verkennen en steeds even achterom kijkt of papa en mama hem wel in de gaten houden. Hij weet dat hij erop uit kan gaan, omdat hij een veilige basis heeft.

Bij volwassenen werkt dit net zo. We kunnen beter omgaan met tegenslagen als we weten dat er thuis iemand op ons wacht bij wie we ons veilig voelen en die ons kan geven wat we nodig hebben. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan! In eer relatie lopen (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je diegene niet wilt verliezen. In EFT worden die emoties gebruikt als ingang om elkaar beter te leren begrijpen. Vaak ligt onder boosheid veel pijn verscholen. Pas wanneer je bij de ander aan kunt geven wat jou pijn doet of wat je nodig hebt, kan die ander ook iets voor je betekenen. De ander kan je troosten, geruststellen of steunen. Dit is heel lastig als je alleen maar boos bent en lukt veel beter als je je meest kwetsbare gevoelen durft te tonen.

Wat doen we binnen EFT relatietherapie?
Binnen EFT gaan we met jullie samen kijken naar de (negatieve) interactiepatronen binnen jullie relatie. We helpen jullie deze te identificeren en de angel eruit te halen. Jullie leren op een andere manier te communiceren; namelijk door bij je partner aan te geven wat je nodig hebt en ook oog te hebben voor wat de ander nodig heeft.

Sue noemt deze negatieve patronen ook wel de ‘dans’ waardoor je wordt meegesleept. Deze negatieve dans is het belangrijkste probleem geworden in je relatie. Een EFT therapeut begint met het ontrafelen van dit patroon en van ieders aandeel in deze dans. We kijken samen naar de logica van de danspassen en zoeken naar een uitweg. Op die manier wordt de dans een gezamenlijke vijand in plaats van dat je partner dat is. Als je dit kunt zien is er ruimte om op een nieuwe manier met elkaar om te gaan. Jullie hebben zelf beter in de gaten wanneer je dingen doet waarmee je je partner ongewild pijn doet. Hierdoor verandert de sfeer en komt er meer zachtheid en verbinding. De basis van jullie relatie wordt verstevigd en jullie durven elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. In de sessies wordt geoefend om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en wat je nodig hebt van de ander.

Dan wordt dansen een manier om dichter tot elkaar te komen!

Voor wie?

Een Leven Lang Liefde biedt relatietherapie aan stellen die relatieproblemen ervaren. Ook wanneer er sprake is van bijvoorbeeld problemen doordat één van beide partners psychische problemen heeft, kunnen jullie terecht voor EFT. Soms is individuele therapie voor één of beide partners afzonderlijk dan ook raadzaam. Wij werken samen met therapeuten bij wie jullie terecht kunnen. 

Als sprake is van geweld binnen de relatie, kunnen wij jullie helaas niet helpen. In dat geval is het raadzaam om contact te zoeken met een (relatie)therapeut die hierin gespecialiseerd is. Wanneer jullie twijfelen of EFT iets voor jullie zou kunnen zijn, neem dan contact op voor meer informatie. Wij beantwoorden graag jullie vragen!